Perfiles

EMILI PÉREZ PICANYOL: “La prereforma de l’avortament és un endarreriment absolut”

El ginecòleg opina que si la proposta del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, tira cap envadant tornarem als temps del Franquisme.

MARTA GRÍFOLS

El cap de ginecologia de lHospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el doctor Emili Pérez Picanyol ens rep al seu despatx de la quarta planta, que té unes vistes privilegiades de la serralada de Marina. Com molts metges, s’excusa pel retard i explica que ve d’una cesària d’urgència i que s’ha trobat un company a l’ascensor i han hagut de mirar uns informes. El despatx consta de dues parts, primer una sala amb una taula rodona i tres cadires, però ens fa passar a la següent sala, amb una taula petita, un ordinador antic, un calendari enorme a la paret i poca cosa més. Senzill, ordenat i lluminós.

Mentre es posa bé la bata blanca mirem per la finestra i veiem part de la serralada de Marina, ben verda, amb badalonins practicant mountain bike i escoles d’infants plantant arbres per millorar la seva conservació. Sembla que el doctor ja la té molt vista ja que no li para atenció ni la mira en tota l’entrevista. “La proposta és un endarreriment absolut” comença queixant-se el doctor. Ja ens ho havien anunciat que era un ferm opositor de les idees de Gallardón. “La proposta torna a la llei vigent del 1987, fins i tot amb trets encara més antics, per tant, crec que s’haurà de matisar, ja sigui per sentit comú, o perquè dins del partit [PP] hi ha veus que hi estan en contra.

El Dr. Pérez Picanyol amb la llei de Gallardón ja que, segons ell, pot portar més d’un problema en la salut de la dona. // MARTA GRÍFOLS

Recorda que té el mòbil en funcionament i el posa en silenci de manera educada, creua les mans, mira el rellotge rodó de la paret i comença a discutir punt per punt la proposta de llei: “Si una dona espera un fill amb una malformació, lògicament li afectarà psicològicament, per què no es pot acabar l’embaràs de 25 setmanes amb una malformació? No pots dir-li a una dona que aguanti la malformació i ja esperarem a veure com neix el nen, no hi hauria d’haver límit per avortar un fetus amb una malformació”.

La proposta de llei provocarà desigualtat entre les dones adinerades i les pobres.

 El doctor no creu que hi hagi un augment d’avortaments clandestins, ja que “les clíniques avortistes són habituals en falsificar documentació, però si s’implanta aquesta proposta tornarem a la ambigüitat on tota la documentació quedarà sota sospita”. Per tant, continua explicant sense tabús “amb la nova llei la interrupció voluntària de l’embaràs desapareix i això provocarà desigualtats entre dones, la dona rica bé es pagarà una clínica privada o anirà a França a avortar sense cap problema i la dona pobra haurà de continuar l’embaràs”.

Torna a mirar el rellotge, té una reunió en deu minuts però diu que vol acabar l’entrevista, que la reunió pot esperar una mica. Cada cop critica amb més impotència la proposta de llei: “La comunitat científica s’hi oposarà, si la llei actual està funcionant bé, per què s’ha de tirar enrere? Si s’ha de tocar és per millorar, no per empitjorar. La llei complica l’activitat mèdica, la dona demanarà ajuda al metge i el metge es trobarà en un conflicte, ens estan complicant l’activitat”. Es comença a preparar els fulls per la reunió de després, es guarda el mòbil a la butxaca superior de la bata, juntament amb dos bolígrafs de tinta blava. S’acomoda a la cadira i diu: “Gallardón està decidint per les dones, i ell no és dona. Deu estar pressionat per l’Església, que aquí a Espanya encara té molt de poder”.

S’aixeca de la cadira i acaba l’entrevista dient que l’error és que la política es posa en temes on no s’hauria de posar, hi ha coses que s’han d’arreglar, que son prioritàries i altres coses que ja funcionen, com aquesta i no s’haurien de tocar. Si que potser hi ha punts discutibles però haurien d’opinar les dones.

Ens agraeix l’assistència a l’entrevista i l’espera inicial, ens acomiada amb la mà i s’ofereix a ajudar-nos i explicar-nos tot el que faci falta sobre l’avortament, ja que “tothom ha de saber la veritat”.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s